

Tips & tricks
Om optimaal van je kaars te kunnen genieten is er iets meer nodig dan enkel een aansteker of lucifer. Hier som ik enkele kleine tips op die voor een groot verschil zullen zorgen!
TIP 1: Korte lont
De lont, of ook wel pit genoemd, is de katoenen draad in het midden van de kaars. Om de beste vlam te krijgen, is het belangrijk om de lont op 5 tot 6 millimeter boven de was af te knippen. Wanneer de lont te lang is, krijg je een te grote vlam en gaat de kaars veel sneller opbranden. Het kan ook zijn dat de lont opnieuw wat langer geworden is wanneer de kaars een tijdje gebrand heeft. Knip daarom de lont telkens opnieuw voor je hem aansteekt.
TIP 2: Oppervlakte volledig laten smelten
Als je een kaars voor het eerst laat branden, moet je hem even de tijd geven. Het is belangrijk om het volledige oppervlak te laten smelten. Dus niet even aansteken en na 5 minuutjes terug uitblazen, bijvoorbeeld wanneer je een geur wilt testen. Doe je dit toch, dan is de was niet gelijk gesmolten en riskeer je een tunnel. Hierdoor zal enkel de was in het midden smelten waardoor de brandduur vermindert.
Je kaars te lang laten branden is ook niet goed. Sojawas heeft een smeltpunt van ongeveer 65°C. Brand je de kaars langer dan 4 uur, dan wordt de was te warm en gaat hij sneller smelten. Ook dit zorgt dan voor een minder lange brandduur.
TIP 3: Plaats steeds een schaaltje onder vrijstaande kaarsen
In tegenstelling tot de klassieke kaarsen, zijn mijn kaarsen niet cilindervormig. Dit betekent dat de gesmolten was altijd wel een weg zal vinden om te druppen en weg te lopen van zodra het gesmolten is. Voor de veiligheid en om je meubilair te beschermen, is het belangrijk om een schaaltje onder de kaars te plaatsen die groot genoeg is om voldoende kaarsvet op te vangen.
Tip 4: Denk na over waar je je kaars plaatst
Vlammetjes zijn heel gevoelig. Ze kunnen snel van richting veranderen of even uitschieten. Daarom is het niet alleen belangrijk om ze op een veilige plaats te zetten zonder brandbaar materiaal in de omgeving, het is ook van belang om ze ergens te plaatsen waar zo weinig mogelijk tocht is. Dit zorgt er tevens ook voor dat de was mooi gelijkmatig gaat smelten en je dus een langere brandduur zal hebben. Laat je kaars ook nooit alleen!
Tip 5: Kaarsvet gemorst?
Ben je ook zo iemand die ondanks alle voorzichtigheid toch soms eens iets omstoot? Wanneer er per ongeluk toch wat kaarsvet gemorst wordt, probeer het dan zeker niet meteen weg te vegen met een doekje. Wacht gewoon tot het kaarsvet gestold is, dit gaat relatief snel. Eens het volledig gestold is, kan je het bijna altijd makkelijk verwijderen.